Kontakt Maria

Telefon +45 2311 3337

Vi sætter

Dig og din hest i fokus

Kontakt Mia

Telefon +45 2311 3282

Kontakt Maria

Telefon +45 2311 3337

Vi sætter

Dig og din hest i fokus

Kontakt Mia

Telefon +45 2311 3282

Vi tilbyder

Læs mere om vores mange ydelser

taender1Der findes en lang række symptomer, som kan relateres til tandspidser og bidfejl hos hesten. Nogle af disse symptomer er tyggebesvær, den taber foderet ud af munden, savler meget, ømmer sig / stiver sig i munden under ridning, slår med hovedet under ridning, afmagring og evt. hyppige koliktilfælde.

Vi sørger for at lave en grundig mundhuleundersøgelse, så vi kan konstatere, hvor problemet er for den enkelte hest. Vi har en eltandrasper med vandtilkobling, så tænderne under tandraspningen bliver holdt kølige og derved ikke tager skade af overophedning.

Hestens tænder er opbygget meget anderledes end vores, da kindtændernes overflade er foldede. Dette er for at opnå en større overflade, hvor foderet kan kværnes. Derudover vokser hestes tænder også frem med ca. 2 mm om året. Kindtænderne i overmunden og undermunden har normalt en meget lille kontaktflade, hvilket betyder, at tænderne ikke altid slides tilstrækkeligt, hvormed der dannes skarpe spidser. Tandspidserne dannes i overmunden ud mod kinden og i undermunden ind mod tungen. De kan derfor genere og evt. lave sår i kinden på din hest. Der kan også dannes kroge, som typisk ses på overmundens første kindtand og undermundens bagerste kindtand. Det er disse spidser og kroge, man rasper væk for at gøre hesten mere komfortabel generelt og under ridning.

taender2Hos den unge hest, skal man være opmærksom på mælketænder og tandskifte.Fortænderne skiftes, når hesten er 2½-4½ år, og kindtænderne skiftes, fra hesten er 2½ til 4 år. Mælketænder, der sidder på kindtænderne, kaldes tandkapper. Det kan være nødvendigt at fjerne de tandkapper, der ikke selv falder ud, for at undgå, at hesten får et skævt bid. De kan også genere hesten, hvis de ikke falder ud, idet der kan pakke sig foder mellem tandkappen og den blivende tand. Dette fremgår sig oftest ved, at unghesten har tyggebesvær, savler og har vægttab.

Hingstetænder er hestens hjørnetænder. De ses hyppigst hos vallakker og hingste, men kan også ses hos hoppen. Ulvetanden er en lille underudviklet kindtand, som sidder lige foran den forreste kindtand eller evt. helt ude i laden (stedet hvor hesten ikke har nogen tænder). De kan i nogle tilfælde genere hesten, når den har bid i munden. Hvis dette er tilfældet, kan de fjernes.